Izba pre tínedžera: 4 kroky k dokonalej premene

Blog

Ak už váš tínedžer z detskej izby vyrástol a hľadáte riešenie, ktoré zohľadní jeho potreby a záľuby, máme pre vás niekoľko dobrých tipov, ktoré do zariaďovania jeho súkromného kráľovstva vnesú systém. Izba pre tínedžera je totiž miestom mnohých aktivít – od oddychu, cez štúdium, záľuby až po trávenie voľného času s kamarátmi.

Mnohí rodičia sa snažia zariadiť detskú izbu tak, aby s dieťaťom rástla. Je to výzva, ktorá sa dá zvládnuť, no aj ten najlepší zámer môže po rokoch tínedžera nudiť. Plnohodnotná študentská izba by mala byť navrhnutá ako funkčný priestor, ktorý v mnohých prvkoch dokáže zohľadniť individuálny štýl jej hlavného obyvateľa. Je jasné, že izba pre slečnu, ktorá žije trendmi a sociálnymi sieťami bude vytvorená v inom koncepte a štýle ako izba počítačového nadšenca.

Nadštandardná oddychová zóna

Ak by ste dali dospievajúcemu dieťaťu na výber, či chce posteľ so šírkou 80 – 90 cm alebo väčšie lôžko so šírkou 120 – 140 cm, s prehľadom zvíťazí letisko. Tínedžeri zvyknú tráviť v posteli viac času – či už pri učení alebo sledovaní obľúbeného seriálu. Pokiaľ to priestor izby dovoľuje, s rozhodnutím pre väčšiu posteľ nemusíte otáľať. Snažte sa v čo najväčšej miere využiť úložný priestor pod posteľou. Obľúbené sú menšie výsuvné boxy alebo posteľ s vyklápaním smerom nahor, aby mal tínedžer k odloženým pokladom a sezónnym veciam kedykoľvek prístup.

Priestranná úložná a odkladacia zóna

Koľko prachu sa zmestí do jednej študentskej izby? Žiadny, tínedžer prach zásadne ignoruje. Aby ste s každým príchodom do izby nemali pocit chaosu a neporiadku, myslite na dostatočne veľkú šatníkovú skriňu, do ktorej sa všetko spoľahlivo zmestí. Ideálna je vstavaná skriňa, ktorá rýchlo a elegantne ukryje aj ranné chaotické rozhadzovanie oblečenia. Počet otvorených poličiek a regálov vyberajte prezieravo. Je náročné udržiavať v nich poriadok a iba zriedkavo sa nájde ochota na zotretie prachu. Priestor na knihy, učebnice, trofeje, vlastné umelecká diela a fotky však študentská izba potrebuje. Dobrou voľbou je geometricky odlíšený nástenný policový systém v jednom rohu izby alebo farebne originálna knižnica.

Komfortná študentská zóna

Spomínate si ako ste prváčikovi kupovali stôl a stoličku v nádeji, že vydržia až do konca školopovinného obdobia? Realita sa zmenila. Tínedžer potrebuje priestrannejší pracovný stôl s dostatočným osvetlením (ideálne prirodzeným) a komfortné ergonomické kreslo na sedenie. Za stolom totiž môže pri štúdiu tráviť veľa času, dokonca až niekoľko hodín denne. Taktiež sa rozrastá technické vybavenie a spolu s ním aj množstvom nevzhľadných káblov, ktoré sa ako pavučina prepletajú vzadu za stolom. Na ich organizovanie myslite už pri výbere písacieho stola. V prípade, že nenájdete stôl, ktorý by parametrami a prevedením vyhovoval priestoru študentskej izby, neváhajte sa dajte si pripraviť individuálne riešenie na mieru. Zaujímavú atmosféru dodá izbe trendy LED osvetlenie po obvode stola s ovládaním na diaľku alebo cez aplikáciu v smartfóne.

Friendly voľnočasová zóna

Poďme sa pozrieť na aktuálne záľuby vašej rýchlo rastúcej ratolesti. Máte doma budúceho IT špecialistu, gamera, beauty influencerku, rockovú hviezdu alebo umeleckú dušu? Deti v tínedžerskom veku venujú veľa energie svojím koníčkom a smerovaniu. V tomto duchu by sa mal niesť aj charakter ich obytného priestoru. Základný nábytok voľte v univerzálnom dizajne, nebojte sa však popustiť uzdu fantázii a zakomponovať osobité prvky, typické pre záujmy mladého človeka. Myslite tiež na to, že izba tínedžera potrebuje priestor pre návštevy – sedací vak, menšiu pohovku, kreslo alebo taburetky. Sú ako stvorené na dlhé debatenie o najnovšom objave v škole či hranie počítačových hier a počúvanie hudby.

Názor tínedžera je dôležitý

Tínedžer svoju rozvíjajúcu sa osobnosť vyjadruje aj prostredníctvom priestoru, v ktorom býva. Ak chce izbu na svoj štýl, dovoľte mu jedinečné prvky, ktoré ho budú vystihovať. Komunikujte spolu a venujte naplánovaniu novej izby dostatok času, aby ste spoločnými silami vytvorili priestor, ktorý bude kráľovstvom, útočiskom i bezpečnou základňou pred celým svetom.

 

Náš tím dizajnérov vám rád pomôže pozrieť sa na novú študentskú izbu z rôznych pohľadov, aby ste potenciál priestoru využili na maximum. Poďme spoločne navrhnúť a zrealizovať izbu, ktorú si váš tínedžer určite zamiluje!

Izba pre tínedžera: 4 kroky k dokonalej premene

Ďalšie články