Rozmanité variácie komody: Výborné využitie v každom interiéri

Blog

Komoda má svoje neodmysliteľné miesto v modernom aj tradičnom interiéri. Je to presne ten kus nábytku, ktorému sa pripisuje všestranné využitie. Dokáže zaujímavo dotvoriť priestor, zaujme prevedením a predovšetkým praktickou stránkou. Azda neexistuje komoda, ktorá by zívala prázdnotou. Potrebujete komodu do spálne, detskej izby alebo obývačky? Všade tam ukazuje svoju multifunkčnosť.

Komoda – krátky pohľad do histórie

Truhlica bola prvým kusom nábytku, ktorý slúžil na odloženie osobných vecí. Neskôr sa objavili hlboké drevené skrine, určené na šatstvo, bielizeň a riad. V 17. storočí nastali v oblasti zariaďovania príbytkov výraznejšie estetické zmeny. Do popredia záujmu sa dostali nielen krásne sekretáre, šifoniere, ale aj remeselnícky precízne spracované komody.

Zvyčajne išlo o krásne vyrezávané skrinky na zdobených nohách. Na dvierkach a čelách zásuviek nesmeli chýbať zlaté alebo mosadzné úchytky. Od tej doby prešli komody veľkými zmenami a dnes sa hlásia o pozornosť práve pre široké využitie v interiéri.

 

Prečo sú komody v súčasnosti populárne?

Komoda je praktický nábytok, ktorý si môžete vybrať presne podľa svojich predstáv. Na rozdiel od skríň a policových systémov sa tak dá ľahko presúvať z miesta na miesto. Poskytuje zaujímavý úložný priestor na veci rôzneho druhu. Najčastejšie uskladňuje menšie kusy bielizne a osobné doplnky, uteráky, jedálenské sady, detské hračky, spoločenské hry, šanóny s dokumentami a mnoho iného. Všetko v závislosti od umiestnenia komody a vašich potrieb.

Je to jednoducho jeden z najpraktickejších kusov nábytku, ktorý ponecháva priestoru vzdušnosť a šikovne využíva voľné centimetre pri stene.

Komoda do spálne

Komoda umiestnená v spálni spĺňa tradičnú predstavu o tomto druhu nábytku. Obľúbená je vyššia a hlbšia komoda, aby poňala čo najviac bielizne. Najčastejšie preto ide o komodu zásuvkovú. Ak slúži páru, je ideálne, ak je rozdelená na dve polovice, aby sa každému ušiel rovnaký úložný priestor.

Doplnená o zrkadlo poslúži ako toaletný stolík, rovnako tak ju môžete zakomponovať do menšieho pracovného kútika, kde „podrží“ jednu stranu pracovného stola.

Komoda do detskej izby

Detská izba je priestor, ktorý v priebehu rokov podlieha viacerým zmenám. Deťom totiž veci pribúdajú a mení sa spôsob, akým izbu využívajú. Čo sa však zíde vždy, je dostatok odkladacieho priestoru – a najlepšie takého, ktorý do svojich útrob behom chvíle ukryje aj veľký neporiadok. Komoda v detskej izbe by mala byť predovšetkým priestranná a dostatočne stabilná, aby nehrozilo jej prevrhnutie.

Vhodné sú tiež komody nižšie, no zároveň dlhšie, ktoré sa dajú vylepšiť podsedákmi alebo vankúšikmi. Slúžia na uskladnenie oblečenia, hračiek, neskôr učebníc a kníh.

Komoda do obývačky

Máte radi dizajnové kúsky, ktoré zbavia interiér uniformity? Potom smelo zakomponujte renovovanú retro komodu aj do obývačky. V spojení so zrkadlom, obrazmi alebo rodinnými fotkami dokáže vytvoriť jedinečnú atmosféru.

Za posledné obdobie si moderné komody našli uplatnenie aj na stene s televízorom. Môže ísť o dominantný kúsok na nožičkách, ktorý ukryje hraciu konzolu, káble, nabíjačky, spoločenské hry a mnoho iného.

Komoda do jedálne

Komoda v jedálni je praktickou alternatívou za tradičnú jedálenskú vitrínu. V prípade komody však oceníte menej skla na leštenie a doplnkový odkladací priestor v ideálnej výške poblíž jedálenského stola. Obľúbené sú komody kombinované – teda s dvierkami a zásuvkami.

Do zásuviek odložíte menšie predmety (najmä príbor), do priestoru za dvierkami sa zmestia servírovacie misy, vázy, prestieranie a ďalšie doplnky, ktoré používate na dekoráciu slávnostného stola.

Komoda do predsiene

Ak sa každý deň pozeráte na prázdnu stenu v predsieni alebo na dlhšej chodbe, neotáľajte dlho s myšlienkou zadovážiť si vhodnú komodu. Takú, ktoré je napríklad dlhšia, užšia, verne kopírujúca stenu, aby vám pocitovo neukrojila z priestoru.

Zrkadlo umiestnené nad komodou opticky krásne otvorí priestor a dodá mu svetlosť. Komoda vo svojich útrobách bude ukrývať najmä obuv alebo bežné doplnky – kabelky, šály, rukavice, čiapky.

Elegantné, retro, klasické či moderné. Na komodách sme si obľúbili ich multifunkčnosť a tvárnosť. Ak v bežne dostupnej ponuke nenachádzate prevedenie, ktoré by vás očarilo, radi vám pripravíme komodu na mieru podľa vašich predstáv.

 

Zdroj: pexels.com

Rozmanité variácie komody: Výborné využitie v každom interiéri

Ďalšie články