Trendy v bývaní 2023: Zmeny, ktoré potešia milovníkov estetiky

Blog

Interiérové trendy prinášajú každý rok neopozerané kombinácie a atraktívne zaujímavosti. Inak tomu nie je ani v roku 2023. A hoci pri zariaďovaní interiéru myslíme v horizonte na dlhé roky dopredu, nezaškodí vedieť, aké novinky so sebou prináša tohtoročný interiérový dizajn.

Jemné zemité farby a prírodniny

Dlhé roky populárny trend sivého interiéru a istej uniformity sa dostáva do úzadia. Jeho miesto prichádzajú zaujať príjemné zemité farby, ktoré navodzujú pocit útulnosti a hrejivosti. Rôzne odtiene béžovej a hnedej sa vkusne dopĺňajú s bielou a prírodnými materiálmi. Umožňujú vyhrať sa s doplnkami v žiarivejších farbách a nechávajú krásne vyniknúť solitérne kusy nábytku.

Materiály s výraznou štruktúrou

Prirodzené a surové materiály v sebe nesú patričnú dávku dramatickosti. Sú v ostrom kontraste so syntetickými materiálmi a neboja sa ukázať svoju jedinečnosť. Výrazné žilkovanie v mramore, kameni či na dreve je pastvou pre oči a pri profesionálne prevedenej inštalácii sa neopozerá dlhé roky. Veľkou prednosťou týchto materiálov sú aj funkčné vlastnosti v podobe odolnosti a dlhej životnosti. Ak si netrúfate na veľkoplošné umiestnenie materiálu s výraznou štruktúrou, využite ho na nábytku alebo interiérovom doplnku – napríklad v podobe mramorového konferenčného stolíka alebo nástenných mramorových hodín.

Naplno využitý otvorený priestor

Otvorený priestor sa stal súčasťou moderného života a je prítomný nielen v novostavbách. Stal sa jednou z požiadaviek aj pri rozsiahlej rekonštrukcii, kedy majitelia neváhajú uberať priečky a otvárať priestor. V modernom otvorenom priestore sa spájajú zóny kuchyne, obývačky, jedálne a často i pracovne. To všetko prirodzene prepojené s prechodom na terasu. Samotný otvorený priestor však musí byť navrhnutý účelne a je vhodné dodržať materiálovú a farebnú súdržnosť. Pozrite, akým spôsobom sme realizovali prepojenie priestrannej kuchyne s obývačkou.

Nová dvojka – zelená a zlatá

Kombinácia zelenej a zlatej je pôsobivá. Už niekoľko rokov sa snaží dostať do interiérov – či už v podobe doplnkov alebo výraznejších kusov nábytku. Nejde o spojenie, ktoré nadchne každého, no o to viac dokáže zažiariť a strhnúť na seba pozornosť. Zelená pôsobí sviežo, povzbudzujúco a evokuje živé rastliny. Krásne sa vyníma na tkaninách a čalúnení. Zlatá je považovaná za symbol luxusu a je dôležité odhadnúť jej správnu mieru. Vynikne napríklad na rámoch obrazov a zrkadiel, lampách, vázach či na konštrukcii konferenčných stolíkov.

Interiérová záhrada

Vytvorte si vlastnú interiérovú džungľu s výraznými rastlinami! Aj tak by sa v jednoduchosti dal popísať jeden z trendov bývania v roku 2023. Pestovanie rastlín v interiéri nie je síce žiadnou novinkou, no tentokrát si z nich môžete smelo vyskladať pôsobivú stenu vo väčších rozmeroch. Pohľad na zelenú upokojuje a rastlinám sa tiež pripisuje schopnosť pohlcovať žiarenie z elektroniky a prečisťovať vzduch. Vedú izbovky s výraznými dominantnými listami a kvitnúce exotické orchidey.

Harmónia s krivkami

Jedným z najhorúcejších trendov tohto roka je návrat kriviek a jemnej zaoblenosti. Vidieť ho najmä na rámoch zrkadiel, tvaroch sedačiek, stoličiek či stolov. Prečo je tomu tak? Dizajn bez ostrých hrán je prívetivejší, navodzuje relaxačný dojem a pocit prirodzeného plynutia bez prekážok. Najobľúbenejší je v oddychových zónach, napríklad v útulnom kútiku na čítanie alebo leňošenie. Okrúhly tvar jedálenského stola a zaoblené stoličky majú potenciál vytvoriť príjemnú rodinnú atmosféru.

Experimentovanie s výrazným osvetlením

Nechcete robiť v interiéri veľké zmeny, no predsa máte pocit, že by sa niečo dalo vylepšiť? Skúste to zmenou osvetlenia. Správny výber osvetlenia má totiž zásadný vplyv na vzhľad interiéru – od schopnosti vhodne osvetliť konkrétnu plochu až po upútanie pozornosti pre netradičný dizajn samotného zdroja svetla. Trendom sú dominantné svietidlá z bambusu, fúkaného skla, so zlatými a mosadznými detailami – ako visiace aj flexibilné.

 

Ak chcete do interiéru vniesť nápady, ktoré budú odrážať váš vkus alebo túžite po interiéri na mieru, obráťte sa nás. V našom portfóliu nájdete komplexné služby – od návrhu kvalitného dizajnu nábytku až po jeho starostlivú výrobu.

 

Zdroje fotiek: Pexels.com, Unsplash.com, WSD13.sk

Trendy v bývaní 2023: Zmeny, ktoré potešia milovníkov estetiky

Ďalšie články