Ako zariadiť detskú izbu? Dobré nápady, ako to zvládnuť vkusne a prakticky

Blog

Ako zariadiť detskú izbu, aby sa stala plnohodnotným priestorom na oddych, hru aj učenie? Detská izba má v živote detí dôležitú úlohu. Je pre ne útočiskom a miestom, kde môžu byť samé sebou. Ak chcete pre svoje dieťa vytvoriť funkčný, pohodlný a bezpečný priestor, v ktorom bude s radosťou tráviť čas, nenechajte si ujsť naše postrehy a dobré tipy.

biela detská izba na mieru

So zariaďovaním detskej izby sa neponáhľajte

Detská izba môže mať veľa podôb. Jej zariadenie a výbava však úzko súvisí s vekom a potrebami dieťaťa, ktoré sa neustále menia. Jednou z častých chýb, ktorých sa rodičia dopúšťajú, je predčasné zariadenie detskej izby. Malé dieťa ešte stále trávi noci v postieľke umiestnenej v spálni, no už na neho čaká izba plná dinosaurov alebo ružový raj pre malú princeznú. Je ťažké odolať roztomilému detskému nábytku a doplnkom, no so zariaďovaním detskej izby sa nemusíte vôbec ponáhľať.

Dôkladne si premyslite dispozíciu detskej izbypredovšetkým to, kde umiestnite hlavné prvky (posteľ, komodu, skriňu, neskôr stôl a stoličku). Obľúbený motív prenechajte na hračky, posteľné obliečky alebo zopár doplnkov, ktoré sa dajú vymeniť, akonáhle o ne dieťa prestane mať záujem.

biela poschodová posteľ na mieru

Detská izba slúži dieťaťu

Pri zariaďovaní detských izieb sa objavujú dve krajné riešenia. Raz je izba vytvorená z prvkov pre konkrétny vek a nevydrží aktuálna viac ako dva či tri roky, inokedy je rovno zariadená ako pre mladého dospelého a pre menšie dieťa stráca na atraktívnosti.

Detská izba nie je kuchyňa ani obývačka. Nemusí vydržať v nezmenenej podobe desaťročie. Samozrejme, kvalitný nábytok do detskej izby vydrží dlho, no myslite na to, že je to jedna z „najživších“ a najkreatívnejších miestností v interiéri, v ktorej sa dejú rôzne aktivity. Najskôr je to herňa, neskôr nadobúda pokojnejší charakter študovne.

Či má dieťa tri, alebo trinásť rokov, vždy bude v detskej izbe potrebovať:

  • pohodlnú posteľ s kvalitným matracom,
  • veľkostne vyhovujúci stôl a stoličku,
  • príjemnú hraciu/oddychovú zónu,
  • dostatok svetla – prirodzeného aj vytvoreného rôznymi typmi osvetlenia,
  • organizovaný priestor na odkladanie hračiek, osobných vecí a oblečenia.

Možno vás bude zaujímať: Ako zariadiť detskú izbu, ktorá s vaším dieťaťom porastie?

Úložný priestor, s ktorým sa dobre manipuluje

Ešte sme zrejme nestretli rodiča, ktorý by povedal: „V detskej izbe nášho dieťaťa je príliš veľa úložného priestoru. Tak, ako rastie dieťa, rastie aj veľkosť jeho oblečenia a množstvo hračiek či iných voľnočasových potrieb, ktorých sa len tak nechce vzdať, hoci ich zo skrine vytiahne iba zopár krát za rok.

V detskej izbe má úložný priestor rôzne podoby. Klasickým riešením je šatníková skriňa, komody, otvorené police a regály. Ak túžite po nábytku, ktorý nebude na udržiavanie poriadku príliš pracný (utieranie prachu, ukladanie hračiek na poličky), využitie riešenia na mieru, ktoré často pracujú s vertikálnym priestorom okolo postele a písacieho stolu. Vzniknúť tak môže zaujímavá stena, ktorá spája otvorené aj zatvorené zóny (vid naša realizácia nižšie).

Čo zohľadniť pri plánovaní úložného priestoru v detskej izbe? Pozor na isté chyby. Objavujú sa vtedy, ak nábytok a jeho prvky nerešpektujú schopnosti dieťaťa.

  • Typicky ide o príliš veľké boxy, ktoré sú po zaplnení ťažké a nedá sa s nimi manipulovať alebo o vysoko umiestnené odkladacie priestory.
  • Nevhodné sú tiež hlboké zásuvky v komode, v ktorých je náročné čokoľvek nájsť.
  • Dokonca aj klasika v podobe veľkej zásuvky pod detskou posteľou naráža na limity. Po naplnení naberá hmotnosť a aj napriek kolieskam je pre dieťa pomerne ťažké vytiahnuť zásuvku spod postele von.

stoličky a pracovné stoly v detskej izbe

Doplnky, ktoré dodajú detskej izbe útulnosť

Detská izba by mala podnecovať hru aj fantáziu, no zároveň byť miestom, kde sa dieťa cíti bezpečne a pohodlne si oddýchne. Útulnou ju robia najmä mäkké koberce, príjemné textílie, nízky okrúhly taburet, perfektne prispôsobivý sedací vak, ale i hojdacie kreslo zavesené zo stropu.

Veľký vplyv na celkový pocit z detskej izby majú použité farby. Neutrálne farby, ako sú biela, krémová, svetlohnedá a tlmené odtiene sivej nájdu uplatnenie azda v každej miestnosti. Výborne sa k nim ladia výrazné farebné detaily, a práve to môžete naplno využiť v detskej izbe.

Ergonomická stolička, lampa, posteľná bielizeň, vankúše, baldachýn – to všetko vynikne v žiarivých a trendy farbách, ktoré deti zbožňujú. Zadovážte do detskej izby obrazové rámy na steny, ktoré sa otvárajú podobne ako kniha. Dá sa v nich jednoducho meniť „obsah“ a vždy v nich bude pútať pozornosť iná aktuálna detská kresba alebo fotky. To ešte viac umocní pocit, že sú doma. Aj to je spôsob, ako urobiť detskú izbu v očiach detí zaujímavejšou – bez veľkoplošných tapiet alebo trvalých malieb.

Chcete, aby bola detská izba zariadená funkčne, prakticky, no zároveň s ohľadom na bezpečnosť použitých prvkov a potreby dieťaťa? Radi vám pomôžeme s návrhom detskej izby a samotnou realizáciou. Pozrite si naše hotové projekty detských izieb, kde dostala fantázia a kvalita prevedenia „zelenú“. 

Ako zariadiť detskú izbu? Dobré nápady, ako to zvládnuť vkusne a prakticky

Ďalšie články