Eklektický štýl – spoznajte originálne bývanie pre odvážnych

Blog

Neutrálne škandinávske bývanie či minimalizmus nie sú nič pre vás? Ak vás viac bavia farby, rôzne vzory či materiály a nebojíte sa experimentovať, eklektický štýl môže byť tým pravým pre vás. Dizajnéri tvrdia, že je to jeden z najzložitejších štýlov a nie je jednoduché ho vytvoriť. S trochou citu a fantázie to však určite zvládnete. Ak vás zaujíma, ako na to, čítajte ďalej.

Čo za štýl to vlastne je?

Eklektický štýl sa v minulosti spájal s architektonickým štýlom 19. a 20. storočia, ktorý kombinoval prvky viacerých predchádzajúcich štýlov, aby priniesol niečo nové. Aj samotný grécky pôvod slova eklektikos vo voľnom preklade znamená „vybrať si to najlepšie“. Asi vás teda neprekvapí, že aj eklekticizmus v bývaní sa bude niesť v podobnom duchu – kombináciou toho naj z rôznych štýlov.

Hlavným pravidlom, ktorým by ste sa mali riadiť pri zariaďovaní domácnosti v eklektickom štýle je, že neexistujú žiadne pravidlá. Tento dizajn dáva človeku voľné ruky a priechod vlastnej kreativite. Spája sa v ňom množstvo rôznych štýlov a je založený na kombinovaní zdanlivo nekombinovateľného. Charakterizujú ho výrazné a nečakané farebné kombinácie, využívanie vlastnoručne vyrobeného nábytku a prelínanie starého s novým.

 

eklektický štýl bývania farebné koberce

 

Vytvorte výrazný kontrast

Eklektický interiér je postavený na výrazných kontrastoch. Prepája, ako sme už spomenuli, staré s novým a využíva kombináciu kontrastných farieb, materiálov a textílií. Nebojte sa kombinovať starožitnosti s modernými, industriálnymi, či etno doplnkami. V jednej miestnosti môžete spojiť prírodné dekorácie, umelé prvky a materiály, exotické motívy, avantgardné umelecké diela a starožitné predmety. Nezabúdajte však na to, že všetky kontrasty, ktoré použijete, sú náhodné len naoko. V skutočnosti musíte mať všetko dopredu starostlivo premyslené, lebo iba tak dokážete vytvoriť harmonický celok a vyhnete sa gýču.

 

eklektický štýl bývania obrazy

 

Niečo, čo upúta pozornosť

Zvoľte si jeden výrazný prvok, od ktorého sa bude všetko odvíjať. Môže to byť napríklad masívna sedačka netradičných tvarov, pestrý vzorovaný koberec, zvieracia koža alebo sada rôznofarebných fliaš a váz. Fantázii sa medze nekladú. Dôležité je potom už len prispôsobovať zariaďovanie miestnosti k vybranému výraznému prvku a doladiť k nemu doplnky.

 

eklektický štýl bývania modrá farba

 

Nečakané farebné kombinácie

Tradičný postup „tón v tóne“ sa k tomuto štýlu nehodí. Kombinujte farby, ktoré sa väčšinou nekombinujú. Stavte na výrazné. nečakané a kontrastné kombinácie, a to nielen na stenách, ale aj na nábytku a doplnkoch. Nebojte sa malieb na holých stenách. Práve tie môžu vytvoriť výrazný prvok, ktorý potrebujete.

 

eklektický štýl bývania sedačky

 

Materiály a doplnky

Miešať, spájať, kombinovať. Touto vetou by ste sa mali riadiť pri výbere materiálu. Typické je vrstvenie textílií a kombinácia najrôznejších vzorov a farieb. Veľmi obľúbené je použitie rôznych geometrických vzorov. Na gauč môžete poukladať vankúše s výraznou potlačou, vzorom alebo vyšívaním. Namiesto kobercov sa často využívajú zvieracie kože. Populárna je aj kombinácia stoličiek rôzneho tvaru, materiálu a farby pri jednom stole. V eklektickom štýle sa často spájajú starožitné lustre s moderným umením alebo staré olejomaľby s modernými svietidlami.

 

eklektický štýl bývania sedačky

 

Niet nad vlastnú výrobu

Ak ste zruční a tvoriví, máte veľkú výhodu. Originálny kus nábytku si môžete vyrobiť! Jednoduchá je práca s paletami, z ktorých s troškou fantázie dokážete vyrobiť čokoľvek. Ak si netrúfate na vyrobenie nábytku, naši šikovní stolári radi zhmotnia akékoľvek netradičné nápady pre vaše originálne bývanie. Výroba na mieru umožní nielen realizovať vaše predstavy, ale takisto vytvoriť nezameniteľné dizajnové bývanie, ktoré nemá vo svete obdobu.

Elektrický štýl nie je o pravidlách – je o vás, vašich predstavách a požiadavkách, ktoré vďaka nemu naplníte.

 

Zdroj inšpirácií: Pinterest

Zdroj hornej a spodnej fotky: unsplash.com

Eklektický štýl – spoznajte originálne bývanie pre odvážnych

Ďalšie články