Ako vybrať úchytky na kuchynskú linku? Detail, na ktorom záleží

Blog

Hoci vyzerajú ako nenápadný detail, úchytky na kuchynskej linke majú zásadný vplyv na celkový dizajn a funkčnosť kuchynskej linky. Od nich závisí, ako sa vám bude s dvierkami a zásuvkami manipulovať aj to, aké náročné bude čistenie predných plôch. Čaká vás výber z rôznych tvarov, veľkostí, materiálov a tiež otázka, ktorá sa nezaobíde bez odpovede – ísť cestou klasických úchytiek alebo staviť na moderné bezúchytkové riešenie?

Typ úchytiek voľte podľa štýlu kuchyne

Prvým rozhodujúcim kritériom je zamýšľaný štýl kuchyne, prevedenie predných plôch a farebnosť/odtieň použitých materiálov. Je zrejmé, že do rustikálne ladenej kuchyne v prírodnom duchu bude zvolený celkom iný typ úchytiek, ako do kuchyne v minimalistickom štýle. Tomu zodpovedá aj široký výber kuchynských úchytiek a ich materiálové spracovanie. Niektoré sú krojené, tvarovo komplikovanejšie a ozdobné samy o sebe, ďalšie sú nenápadné a nechávajú naplno vyniknúť iné elementy kuchynskej linky.

Od malých knopiek po dlhé a rovné madlá

So samotným štýlom kuchynských úchytiek súvisí aj ich tvar. Začnime tými najmenšími – oblými úchytkami, ktoré sú nazývané aj knopky. Hoci sú skôr okrajovou možnosťou, v romanticky ladených kuchyniach v provensálskom štýle sú neprehliadnuteľné. Pri rozhodovaní myslite na to, že manipulácia s nimi nemusí byť vždy ideálna, najmä, ak máte za malý okrúhly úchyt potiahnuť veľkú a preplnenú zásuvku.

Dlhodobo najvyhľadávanejšie sú klasické rovné úchytky dostupné v rôznych veľkostiach. Svedčí im hliníkové i oceľové prevedenie, mimoriadne efektne ukážu i drevené úchyty kotvené oceľovými koncovkami. Plastovým kuchynským úchytkám sa vyhnite. Síce ich povrchová úprava imituje drahšie materiály, časté používanie odhalí ich slabiny a náchylnosť na poškodenie. Aké veľké zvoliť rovné kuchynské úchytky? Odpoveď úzko súvisí s miestom inštalácie. Na väčšie zásuvky je ideálne zvoliť dlhší úchyt. Na menšie skrinky zase postačí i krátky. Samozrejme, výsledná veľkosť úchytiek/madiel je vecou vkusu a komplexného vyznenia prednej plochy kuchynskej linky. Ideálnym stavom je dosiahnuť spojenie vizuálnej harmónie a pohodlného používania.

Pozrite si tiež – Malá kuchyňa: Ako ju zariadiť a čomu venovať pozornosť?

Decentné profilové úchytky na hornú hranu

Hľadáte riešenie, ktoré bude menej nápadné, moderné, a zároveň i nenáročné na údržbu? Pravdou je, že väčšina štandardných úchytiek výraznejšie vystupuje priamo z predných plôch skriniek a zásuviek a ich inštalácia znamená trvalý zásah do dosiek v podobe niekoľkých vyvŕtaných otvorov. Navyše, výhradou voči nim môže byť o čosi komplikovanejšie čistenie kuchynskej linky, keďže sa tieto úchytky musia obchádzať.

Zaujímavou alternatívou na zváženie sú tzv. profilové úchytky, ktoré sa umiestňujú cez hornú hranu skrinky/zásuvky a do priestoru zasahujú iba nevyhnutným presahom. Predné plochy zostávajú celistvé a výsledok sa nápadne ponáša na vyhľadávané bezúchytkové riešenie. Profilové úchytky sú k dostaniu v rôznych veľkostiach, farbách i zaujímavých tvaroch. Majú zvyčajne „L-kový“ profil, a kým jedna časť ide zarovno s hornou hranou, druhá zostupuje k zadnej strane dosky. Montáž sa potom vykonáva jednoducho pomocou skrutiek zo zadnej strany dvierok.

Pozrite si tiež – Osvetlenie kuchyne: Aké svetlá použiť pre kuchynské zóny?

provensálska kuchyňa

Obľúbené bezúchytkové riešenia

Je vaším snom bezúchytková kuchyňa? Kuchyňa v takomto štýle je ako stvorená pre milovníkov minimalizmu, elegancie a čistých línii. Absencia tradičných kuchynských úchytiek je jasná na prvý pohľad. Predné dosky zostávajú bez zásahu a navyše ide o riešenie, ktoré znižuje riziko úrazov pri chôdzi okolo kuchynskej linky. Avšak, bezúchytkové otváranie treba naplánovať ešte pred realizáciou kuchyne.

Súčasťou kuchynskej linky totiž budú výrezy, zárezy alebo premyslené odsunutia, ktoré umožňujú otváranie dverí a zásuviek. Najčastejšie sa využíva kovový úchytkový profil (tzv. gola profil, žliabkový profil) v rôznej povrchovej úprave, úchytkový profil z rovnakého materiálu ako drevo kuchynskej linky (vyrába ho stolár) alebo praktické narážacie profily, ktoré vytvoria drážku priamo v prednej doske bez nutnosti odsunutia. Téma bezúchytkových kuchýň a ďalších populárnych systémov je obsiahla, preto si dovolíme ju tentokrát skrátiť len na tento krátky prehľad.

 

Bude to nová kuchyňa alebo rekonštrukcia súčasnej kuchyne? Ak uvažujete o kompletných službách od dizajnového návrhu až po samotnú montáž, kontaktujte nás a spoločne sa pustíme do realizácie.

 

Ako vybrať úchytky na kuchynskú linku? Detail, na ktorom záleží

Ďalšie články