Osvetlenie kuchyne: Aké svetlá použiť pre kuchynské zóny?

Blog

Kuchyňa je miestom činností, ktoré si vyžadujú dobré svetlo. Nestačí iba jeden centrálny zdroj svetla. V kuchyni preto nájdu uplatnenie svietidlá rôznych konštrukcií aj svetelných schopností. Ako vybrať osvetlenie do kuchyne, ktoré bude praktické a poteší príjemným estetickým vizuálom? O osvetlení kuchyne sa oplatí uvažovať ešte pred samotnou realizáciou kuchyne, aby bola súhra všetkých prvkov prepracovaná do detailov.

Prečo je správne osvetlenie kuchyne dôležité?

Nároky na prevedenie kuchyne sú vyššie ako pri iných častiach interiéru. Je to priestor, v ktorom sa stretáva celá rodina a využíva sa viacerými aktívnymi spôsobmi, čomu zodpovedá jej zostavenie a vybavenosť. Okrem prípravy jedál, varenia a pečenia, slúži kuchyňa aj na stolovanie a početné rozhovory. Je vyťažená v rôznych častiach dňa a iba v zriedkavých prípadoch by denné svetlo prichádzajúce z okien dokázalo vytvoriť optimálne svetelné podmienky. Ak uvažujete o tom, ako osvetliť kuchyňu, je dôležité poznať správnu kombináciu svetiel. V základe ich možno rozdeliť na 3 hlavné kategórie:

  • centrálne osvetlenie, ktorého úlohou je pokryť svetlom celú kuchyňu;
  • pracovné osvetlenie, ktoré je zamerané na konkrétne pracovné zóny a časti kuchyne;
  • akcentačné (dekoračné) osvetlenie, ktoré zdôrazňuje niektoré prvky kuchyne a má vplyv na celkovú estetiku.

Centrálne osvetlenie kuchyne – praktické a úsporné

Hlavné osvetlenie kuchyne sa využíva podvečer alebo počas zamračených a sychravých dní. Máva podobu stropného svietidla, lustru alebo sústavy viacerých zapustených svetiel do podhľadu. V tomto prípade je základnou úlohou osvetlenie tej časti kuchyne, v ktorej je situovaná kuchynská linka. Keďže je predpoklad, že toto svetlo bude svietiť niekoľko hodín denne, malo by patriť k energeticky úsporným a disponovať životnosťou v desiatkach tisíc hodín.

Pracovné osvetlenie kuchyne – presné a s konkrétnym účelom

Státím pri kuchynskej linke vytvoríte vlastným telom tieň a okamžite objavíte limity centrálneho svetla. Práve preto sa nad pracovné zóny kuchynskej linky inštaluje lokálne pracovné osvetlenie. Význam má predovšetkým nad prípravnou a varnou zónou. Aby nedošlo k veľkému narušeniu kuchynských skriniek, najčastejšou voľbou sú nenápadné, no výkonné LED pásiky, LED trubice alebo do skriniek zabudované samostatné svietidlá. Tieto menšie, no vhodne umiestnené zdroje svetla výborne poslúžia i počas nočnej návštevy kuchyne.

Akcentačné osvetlenie kuchyne – štýlové a dotvárajúce atmosféru

Akcentačné osvetlenie sa využíva napríklad vo vitrínach, v poličkách, v preklených skrinkách či pod previsom pracovnej dosky. Zvýrazňuje pekné estetické detaily. Nejde síce o kuchynské osvetlenie, ktoré je nevyhnutné, no má veľký vplyv na celkový dojem z kuchyne. Je dobré mať na pamäti, že zakomponovanie dekoračných svetiel môže tento dojem pokaziť, ale aj povýšiť estetiku na celkom novú úroveň a urobiť z kuchyne pýchu domácnosti.

Detaily, ktoré rozhodnú o vašej spokojnosti

Dobre vybavená kuchyňa disponuje viacúrovňovým osvetlením s rôznymi účelmi. O vašej novej alebo rekonštruovanej kuchyni by ste mali mať čo najpresnejšiu predstavu, napríklad v podobe kvalitne spracovaného dizajnového návrhu. Riešiť inštaláciu niektorých svetiel dodatočne už býva vecou kompromisu a vaša kuchyňa môže stratiť percentá z dokonalosti pre neskoršie zásahy. Základom je osvetliť celú kuchyňu a hlavné pracovné a stretávacie zóny. Nezaškodí si však premyslieť ani nasledujúcu trojicu bodov…

1. Ovládanie osvetlenia

  • K hlavnému osvetleniu kuchyne by mal byť čo najpohodlnejší prístup, ideálne z viacerých miest, ak je kuchyňa súčasťou otvoreného denného priestoru. 
  • Svetlá, ktoré osvetľujú pracovné zóny, by mali mať ovládacie prvky bezprostredne na dosah ruky pri konkrétnej zóne. 
  • V prípade osvetlenia nad jedálenským stolom, barovým pultom či dekoračnom osvetlení vitrín a skriniek uvažujte o možnosti stmievania a prítomnosti svetelných efektov/prechodov ovládaných na diaľku. Vytvoríte tak perfektnú atmosféru na želanie.

2. Farba svetla v kelvinoch

Akú farbu LED svetiel zvoliť do kuchyne? 

  • Hlavné svetlo kuchyne vynikne najlepšie v neutrálnej bielej (3500 – 4500 K), pre pracovné zóny, ktoré si vyžadujú pozornosť a koncentráciu je vhodné ešte jasnejšie svetlo (4500 – 5200 K). Pre oblasť jedálenského stola siahnite po prívetivom teplom bielom svetle (3000 – 3500 K).

3. Správne proporcie a povrchová úprava

  • Menšej kuchyni pristanú minimalistické a subtílne pôsobiace svietidlá, ktoré ju nebudú nadmerne zahlcovať. Vo veľkej kuchyni zase vyniknú výrazné svietidlá, ktoré pútajú pohľady každej návštevy a dotvoria celkový štýl kuchyne. 
  • Pri výbere osvetlenia do kuchyne zohľadnite povrchovú úpravu závesných svietidiel. Z času na čas si totiž budú vyžadovať očistenie od prachu. Čím tmavšia farba a komplikovanejšia štruktúra povrchu, tým viac prachu sa na nich usadí. Svetlá blízko varnej zóny sú zase náchylné na postupné zamastenie. Voľte preto odolnejší povrch svietidla, aby zvládol kontakt s bežnými čistiacimi prostriedkami.

 

Osvetlenie kuchyne: Aké svetlá použiť pre kuchynské zóny?

Ďalšie články