Aké typy kuchyne poznáme a ktorá je pre vás tá ideálna?

Blog

Vyberáte kuchyňu? Tejto časti domácnosti venujte trochu viac pozornosti. V kuchyni strávite v priebehu dňa veľa času (či už varíte, alebo len ochutnávate 🙂 ), preto je potrebné priestor zorganizovať tak, aby vám čo najviac vyhovoval. Modernú kuchyňu si väčšina z nás predstaví ako praktickú, vzdušnú a vizuálne prívetivú. Poznáme však viac typov kuchýň – niektoré sa vám môžu hodiť viac, iné menej. Aké možnosti sa vám črtajú a ktorá je pre vás tá pravá? Pozrime sa na to.

Hodí sa vám paralelná kuchyňa?

V tomto type kuchyne nájdete kuchynské linky postavené popri obidvoch stranách miestnosti. Medzi nimi sa nachádza priestor na váš pohyb. Tento typ kuchyne sa hodí do tých, ktoré slúžia ako prechodné miestnosti medzi dvomi ďalšími. Poskytujú vám možnosť prakticky usporiadať spotrebiče a pracovnú plochu, aby ste sa v tomto priestore vedeli bez obmedzení pohybovať, a zároveň umožňujú plynulý prechod do iných častí domácnosti. Často sa paralelné kuchyne umiestňujú tam, kde sa kuchynský priestor spája s balkónom. Sú vhodné do miestností disponujúcich širším priestorom. Pre pohodlný pohyb v nich je vhodné vytvoriť medzi oboma jej časťami priestor približne 1,5 metra.

 

paralelné kuchyne

Paralelné kuchyne sa hodia do priechodných miestností (Zdroj fotiek: WSD, Pinterest)

 

Pracovná kuchyňa do malého priestoru

Ak váš priestor na kuchyňu nedisponuje veľkými rozmermi a zmestí sa toho do neho len poskromne, padne vám vhod pracovná kuchyňa. Tá je určená výhradne na prípravu pokrmov, ktoré si však vychutnáte v inej miestnosti. V priestore s rozmermi niekoľkých pár metrov štvorcových nájdete prevažne iba základné spotrebiče a pomôcky na prípravu jedál. Pracovná kuchyňa je často situovaná v malých bytoch.

 

malé pracovné kuchyne

Aj malé kuchyne vedia ponúknuť plné vybavenie (Zdroj fotiek: Pinterest)

 

L-ková kuchyňa pre všetkých

Typ kuchyne, ktorý je vhodný snáď do každého priestoru. Spája nábytok a spotrebiče do pomyselného trojuholníka, v ktorom sa rýchlo a bez obmedzení pohybujete a v zornom poli máte takmer vždy všetko potrebné. Umiestnenie kuchynskej linky, sporáka, chladničky a iných vecí do tvaru písmena L vám ponecháva veľa priestoru nielen na pohyb, ale takisto na umiestnenie stola a stoličiek.

 

kuchyne v tvare L

Kuchyne v tvare L sa hodia do menších aj väčších priestorov (Zdroj fotiek: WSD, Pinterest)

 

Kuchyňa v tvare U do priestranných miestností

Ak vám vaša domácnosť ponúka rozsiahly kuchynský priestor, zariadenie interiéru kuchyne do tvaru tvaru U je tá pravá možnosť pre vás. Poskytuje vám široký úložný a manipulačný priestor a možnosť pracovať v nej viacerým osobám naraz. Pri jej vypĺňaní však dbajte na to, aby ste sa mali kde pohybovať. Je vhodné, aby sa medzi náprotivnými stranami kuchyne nachádzalo voľných aspoň 120 centimetrov.

 

moderná kuchyňa v tvare U

Ak máte veľkú kuchyňu, môžete si dovoliť tvar U

 

Čo takto ostrovček do kuchyne?

Tento variant sa v poslednej dobe teší veľkej obľube a vypĺňa čoraz viac kuchýň. Ostrovček predstavuje samostatnú kuchynskú časť, umiestnenú prevažne v strede kuchyne. Trendom je urobiť ostrovčekom sporák, často však v takýchto kuchyniach nájdete na jeho mieste pult obklopený barovými stoličkami. Vďaka tomuto typu kuchyne váš priestor nadobudne originálnu a modernú vizáž a celý sa prakticky využije. Jeho veľkou prednosťou je, že je vhodný aj do malých priestorov, obzvlášť vtedy, ak z ostrovčeka urobíte menší barový pult na posedenie pre zopár ľudí.

kuchyne s ostrovčekom

Ostrovček môže poslúžiť ako pracovný pult, barové sedenie aj ako miesto na sporák

 

Sektorová kuchyňa – áno či nie?

Niektorým sa môže sektorová kuchyňa zdať ako praktická a rýchla voľba pri zariaďovaní kuchynského priestoru. Práve rýchlosť je jedným z benefitov, ktoré tento typ usporiadania kuchyne umožňuje. Spolu s rýchlosťou je často priaznivá aj cena jednotlivých kusov nábytku. Všetky tieto výhody sú však na úkor komfortu, kvality a už zmienenej praktickosti. Na sektorových kuchyniach je viditeľná nižšia trvácnosť kuchynských liniek a ich materiálu, čo sa, vzhľadom na dynamický proces ich výroby, dá očakávať. O komfort a praktickosť vás tento typ kuchýň dokáže pripraviť práve tým, že jednotlivý nábytok nie je stavaný na mieru vašim priestorom. Linky, pulty alebo stoly môžu byť príliš veľké, vyčnievať do priestoru a zaberať miesto potrebné na pohyb v kuchyni.

Istotou je pre vás zveriť tieto starosti odborníkom, ktorí vám pripravia kuchyňu na mieru, aby ste sa nemuseli obávať zlej investície a nevhodného výberu.

Aké typy kuchyne poznáme a ktorá je pre vás tá ideálna?

Ďalšie články