Dizajnérka Denisa Dorinová: “Pri nábytku na mieru nie je otázkou jeho cena, ale to, ako si vážite svoj čas” (ROZHOVOR)

Blog

Výroba nábytku na mieru je službou, ktorú využíva čoraz viac našich klientov. Ak nad ňou uvažujete aj vy, určite vás zaujme tento rozhovor. Porozprávali sme sa v ňom s našou interiérovou dizajnérkou, Ing. Denisou Dorinovou.

Mohli by ste nám prezradiť, čomu sa v rámci Vašej práce venujete?

Hlavnou náplňou mojej práce je vytvoriť funkčný priestor, kde sa ľudia budú cítiť príjemne a pociťovať istý komfort, ktorý vznikol vďaka dobrému návrhu. Samozrejmosťou je aj estetické hľadisko, aby priestor bol pre oko príjemný.

Čo máte na svojej práci najradšej, a naopak, čo považujete za najnáročnejšie?

Najradšej mám všetky tie nápady a vízie, ktoré spolu s klientom dávame dohromady, až z toho „vyrastie“ krásny priestor. Mnohokrát pri návrhu klient odhalí aj trocha svojej duše, a prečo by chcel niečo mať tak, ako to chce, a to sú veľmi príjemné chvíle spoznávania. Najnáročnejšie je asi vymyslieť priestor pre klienta, ktorý nevie, čo by chcel, a zároveň nemá jasno v tom, čo by tiež nechcel.

Asi ako dlho trvá realizácia jedného vášho projektu?

Všetko závisí od klienta. Sú klienti, ktorí vedia, čo chcú, a s tými sa k finálnemu návrhu dopracujeme za 4-5 týždňov. Potom nasleduje výroba nábytku, ktorá trvá v priemere 6-8 týždňov, a samozrejme nakoniec montáž.

Ovplyvnilo nejak súčasné pandemické obdobie dopyt po vašej práci?

Toto obdobie, myslím, postihlo každého jedného z nás v nejakom smere, či už karanténny systém, nakazenie príbuzných/známych, menej finančných prostriedkov a podobne.

Niektorí ľudia, čo teraz trávia viac času doma ako v kancelárii, si začínajú všímať priestor, v ktorom sú a uvažujú, kde by sa hodila nejaká skrinka, komoda alebo obklad, zároveň sú ľudia, ktorých toto obdobie priamo postihlo finančne a plány, ktoré mali napríklad s renováciou, sa, bohužiaľ, museli zrušiť a prostriedky použiť inde.

Samostatným prípadom sú klienti, ktorí aj v tomto období stavajú, a chcú začať bývať vo vlastnom alebo novom, a tí, samozrejme, potrebujú zariadiť priestory aj napriek pandémii.

Aké sú aktuálne trendy v oblasti interiérového dizajnu?

Súčasným trednom vládnu čisté línie. V kuchyni sa uzatvárajú skrinky a vznikajú vnútorné skryté šuflíky, aby nerušili estetickosť a jednoduchosť priestoru. Celé steny sa obkladajú a zatvárajú do skríň, a čoraz väčšmi sú už aj u nás populárne kuchynské ostrovy.

V spoločných a obývacích priestoroch prevládajú drevené prvky a lamely. Tmavé odtiene vystupujú do popredia, jednou z najčastejších a zrejme najviac obľúbených kombinácii je drevo dekor, biela a sivá.

Farebné steny ako sme ich kedysi poznali, dve steny ružové a dve modré, sa vytratili, a nahradili ich čisté biele, zatiaľ čo oživujúcim prvkom celého priestoru je nábytok alebo umenie vo forme obrazov alebo umeleckých štruktúr na stenách.

Aké sú aktuálne najobľúbenejšie materiály, ktoré sa používajú pri zariaďovaní interiérov?

Základným materiálom, ktorý je zrejme v každom interiéri je drevo, či už jeho imitácia ako drevo dekoru alebo samotný masív.

Ako často sa stretávate s požiadavkou výroby nábytku na mieru?

Myslím, že v dnešnej dobe si ľudia pomaly uvedomujú rozdiel medzi cenou a hodnotou. Nábytok na mieru, ktorý si vytvoríte podľa svojich predstáv, preferencií používania alebo funkčnosti, ktorá je pre Vás na mieru má väčšiu hodnotu ako sériový nábytok, ktorý sa snažíte nejako pozliepať dokopy, podľa toho, čo fuknčne potrebujete, aby nejako ladil esteticky a ešte vám aj rozmerovo pasoval do priestoru.

Aké sú výhody toho, keď si dá človek vyrobiť nábytok presne na mieru?

Nábytok na mieru je zhotovený presne na mieru ? Nestane sa Vám, že niekde chýba zopár centimetrov a daný kus nábytku tam proste nevôjde, a zároveň sa nestane pravý opak, že vám ostane nejaký hluchý priestor pár centrimetrov. Všetko presne zapadne.

Vyberiete si materiál a dekor, aký sa páči Vám, poprípade vytvoríme variácie podľa toho, čo sa už v danom priestore nachádza. Napríklad si skombinujete linku podľa existujúcej podlahy, dverí, knižnice, iných skriniek alebo iného nábytku, zatiaľ čo pri komerčnej sériovej výrobe dúfate, že to bude spolu ladiť, alebo že si nikto nevšimne ten rozdiel.

Zároveň výhodou služby nábytku na mieru je, že si nemusíte robiť starosti naviac, poslednou úlohou klienta je vybrať si vhodné materiály a farby. Naši pracovníci všetko ostatné zabezpečia – od zamerania, cez výrobu až po montáž. Toto sú služby naviac, ktoré majú síce svoju cenu, ale prinášajú do života užívateľa pridanú hodnotu.

Dá sa takýto nábytok využiť v každom priestore, alebo tu existujú nejaké obmedzenia?

Existujú obmedzenia, ktoré sú skôr konštrukčné. V dnešnom svete toho vieme zhotoviť naozaj veľa, pri atypických riešeniach je to už len otázka financií.

Ľudia sa pri tejto možnosti obávajú predovšetkým vyššej ceny. Je ten rozdiel naozaj taký veľký?

Rozdiel pri službe nábytku na mieru samozrejme je, mnoho ľudí si však neuvedomuje, že tento rozdiel je mnohokrát aj v ich prospech. Ušetrí to Váš čas pri prechádzaní obchodov, keď chcete niečo dopasovať, šetrí Vašu námahu, kým to doveziete domov, samozrejme aj tá cesta Vás čosi stojí, poprípade ak sú to veľké kusy, musíte sa otočiť na viackrát, alebo si odniekiaľ požičať väčšie vozidlo – to Vás znova stojí čas alebo peniaze za požičanie, montáž tiež niečo ukrojí z Vášho času, taktiež nie každý je domáci kutil a na montáž potrebujete náradie.

Tieto všetky faktory v konečnom dôsledku ovplyvňujú celý proces, ktorým si prejdete pri komerčnom nábytku, zatiaľ čo pri nábytku na mieru ste skončili výberom dekoru a užívate si voľno, trávite čas so svojou rodinou, čítate knihy, idete na turistiku, uskutočuňejte svoje sny, alebo proste robíte to, čo Vás baví, zatiaľ kým všetko ostatné za Vás urobí firma, a vy už len po dokončení používate. Otázkou teda nie je, či je tento rozdiel taký veľký, ale ako veľmi si vážite svoj čas?

Aký nábytok si ľudia zvyčajne dávajú vyrobiť na mieru?

Prevažne sú to kuchynské linky, ale výnimkou nie sú ani obývacie steny, predsiene či klasické vstavané skrine do izieb. Rozmanitosti sa však medze nekladú a vieme zhotoviť viacmenej akýkoľvek nábytok na mieru.

Rastie dopyt po tejto požiadavke?

Dopyt rastie hlavne po modernom interiéri, kde klienti vyhľadávajú služby dizajnérov pre návrh priestoru a mnohokrát si potom uvedomia, že ich požiadavky sú nezlučiteľné so sériovou výrobou.

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí nad výrobou nábytku na mieru ešte len uvažujú?

Aby zhodnotili svoje požiadavky na priestor – jeho funkčnosť, estetickosť a rozpočet. Od týchto kritérii sa potom vedia odvíjať, čo pre nich bude najvhodnejšou alternatívou.

Keďže teraz trávime viac času doma – myslíte si, že ľudia si dávajú viac záležať na tom, aby sa vo svojich domovoch cítili naozaj komfortne?

Myslím, že ľudia si v tomto období začali uvedomovať, z čoho ich domov pozostáva a ako tam doteraz existovali. Našli spôsoby, ako žiť efektívnejšie a praktickejšie, a zosúladiť seba s ostatnými členmi domácnosti. Rodičia museli skorigovať svoju prácu z domu s deťmi učiacimi sa vo svojich izbách v online škole, súrodenci museli nájsť symbiózu vo vzťahu jeden k druhému, partneri rešpekt k povolaniam toho druhého. Myslím, že sa chceme doma cítiť lepšie, ale nie je to len kvôli kusom nábytku, ale hlavne jeden kvôli druhému.

Dizajnérka Denisa Dorinová: “Pri nábytku na mieru nie je otázkou jeho cena, ale to, ako si vážite svoj čas” (ROZHOVOR)

Ďalšie články