Ako umiestniť televízor, aby v interiéri nepôsobil rušivo?

Blog

Moderný televízor patrí k dominantným prvkom interiéru. Ak však chcete jeho pôsobenie zjemniť, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi, ako umiestniť televízor, aby s interiérom prirodzene splynul. Poznáme zaujímavé spôsoby, ktoré nahrávajú v prospech estetického aj funkčného dizajnu súčasne.

Praktické rady pre čo najlepší divácky zážitok

Skôr, ako vám predstavíme atraktívne interiérové možnosti, ako a kde televízor umiestniť, priblížme si niekoľko praktických rád, ktoré majú vplyv na to, ako sa pri sledovaní obľúbených filmov budete cítiť. V prvom rade je to výška, v akej bude televízor umiestnený. Odporúčame zvoliť takú výšku, pri ktorej je stred televízora v jednej rovine s vašimi očami, keď sa posadíte na pohovku. Je zrejmé, že sa nebude dať vyhovieť všetkým členom rodiny (deti vs. dospelí), pokúste sa však nájsť vyhovujúci kompromis. Pohľad mierne nahor je v poriadku, pohľad nadol však po istej dobe prestáva byť pohodlný.

Aká by mala byť vzdialenosť televízora od sedenia? Záleží od zobrazovacej technológie a uhlopriečky obrazovky. Moderné displeje už nekazia oči tak, ako sme boli zvyknutí z minulosti. Avšak veľká obrazovka nie je veľká preto, aby sme na pri nej sedeli príliš blízko. Vzdialenosť medzi sedačkou a TV by mala zodpovedať približne 2 až 2,5-násobku veľkosti uhlopriečky. Televízor s uhlopriečkou 65 palcov (162,5 cm) by tak mal byť od gauča približne vo vzdialenosti 3,5 m.

Pri výbere vhodnej pozície pre televízor sa vyhnite miestam blízko okna aj oproti okna. Nadbytok svetla, odlesky a odrazy pokazia zážitok zo sledovania. Pozor tiež na dvere a rušné miesta interiéru, cez ktoré môžu členovia domácnosti často prechádzať. Ak sa vám predsa len viac pozdáva nižšie umiestnenie televízora, v žiadnom prípade by nemal byť pod úrovňou vášho konferenčného stolíka. Pri polohe ležmo na gauči by ste totiž nevideli celý obraz.

Televízor na čiernej stene? Jeden z najlacnejších nápadov

Poďme si priblížiť prvý z nápadov, ako umiestniť televízor, ktorý sa nestane nadmerne rušivým prvkom interiéru. Je to prekvapivo jednoduché! Postačí prispôsobiť farbu steny vypnutému televízoru, aby na seba prestal pútať prvotné pohľady. Antracitová až čierna matná stena, štruktúrovaná tmavá omietka či stena z tmavých drevených lamiel sú horúcimi dizajnovými trendami, ktoré dodávajú interiéru punc luxusu. Výborne sa kombinujú s bielou a béžovou farbou, zlatými detailmi, betónom a prírodným drevom, preto netreba mať z tmavších akcentov žiadne obavy.

Televízor ako umelecké dielo – zmena kedykoľvek na želanie

Počuli ste už o televízoroch, ktoré sa po vypnutí premenia na umelecké dielo? Výrobcovia televízorov vedia, že pohľad na čiernu plochu nevyhovuje každému, preto prišli s nápadom, zakomponovať do televízorov kus umenia. Televízor, na ktorom práve nesledujete žiadny program, bude na svojej obrazovke premietať umelecké dielo, ktoré si zvolíte tak, aby ladilo s okolitým zariadením a vaším vkusom. V niektorých prípadoch je súčasťou televízora aj skutočný „obrazový“ rám v čiernej farbe alebo ho môžete vylepšiť o rám v dostupných v drevodekoroch.

Televízor za posuvnými prvkami obývačkovej steny

Ukryť televízor za posuvný prvok vyžaduje starostlivé plánovanie už pri samotnom navrhovaní interiéru. Výsledok však bude stáť za to – po estetickej či funkčnej stránke. Vynikne tak vaša zbierka kníh, umeleckých predmetov či cestovateľských úlovkov. Televízor môže prekrývať hustá lamelová stena, pevné posuvné dosky či rozmerovo väčšie fotorámy. Takéto riešenie ocenia aj rodiny s malými deťmi. Jednoduchým spôsobom zamedzíte odtlačkom detských rúk na obrazovke a máte možnosť získať lepšiu kontrolu nad časom stráveným pri sledovaní detských programov.

Rotačný TV panel – využitie v dvoch miestnostiach

V tomto prípade je televízor síce viditeľný, no iba na tej strane, na ktorej ho práve chcete. Stena s otočným TV panelom je zaujímavým deliacim prvkom v dennej časti interiéru (napríklad medzi jedálňou a obývačkou) alebo v menších bytoch, kde slúži na oddelenie obývacej časti od spálňového kúta. Ide o stenu na mieru, ktorá musí nielen dobre vyzerať, zároveň treba premyslieť maskovanie káblov, aby nič nerušilo celkový dojem z jednej ani druhej strany.

Televízor v spálni – kam s ním?

Je známe, že televízor patrí v spálni k rušiacim prvkom a zdrojom žiarenia, ktoré majú negatívny vplyv na kvalitu spánku. Neplatí to však na každého a ak túžite po tom, mať televízor v spálni, nemusíte mať výčitky. Pri jeho umiestňovaní hľadajte sofistikovanejší spôsob, než iba jednoduché položenie na komodu oproti postele. Priestor pre televízor sa nájde napríklad vo vstavanej šatníkovej skrini. Ak má byť televízor na stene, aj tu mu bude svedčiť tmavé pozadie a niekoľko na mieru vyrobených skriniek plynulo napojených na homeoffice kútik alebo toaletný stolík. Posuvné obrazy na plynulých koľajniciach tiež znejú ako dobrý a cenovo pomerne nenáročný nápad.

 

Ak túžite po tom, aby bol váš interiér premyselný do detailov a všetky prvky, vrátane televízora, v ňom našli to najlepšie umiestnenie, kontaktujte nás a spoločne prídeme na to, ako vytvoriť jedinečný WAU koncept.

Zdroje fotiek: Pexels.com

Ako umiestniť televízor, aby v interiéri nepôsobil rušivo?

Ďalšie články