Spálňa a obývačka v jednom: Ako získať funkčný a estetický priestor?

Blog

Spálňa a obývačka v jednom: Ako získať funkčný a estetický priestor?

Bývate v malom byte a premýšľate, ako zariadiť obývačku a spálňu v jednom? Ak hľadáte inšpiráciu a niekoľko dobrých rád, ste na správnom mieste. Poradíme, ako premeniť jednu miestnosť na príjemné bývanie, z ktorého budete mať dobrý pocit.

Malé byty prinášajú pre svojich obyvateľov nejednu výzvu. Zvyčajne ide práve o spojenie spálne a obývačky 2v1, kde jeden priestor cez deň slúži ako hlavná spoločenská zóna a v noci zase ako oddychová. Najdôležitejšie je zamerať sa na umiestnenie pohovky, postele a tiež vytvorenie praktických úložných a odkladacích priestorov. Aké máte možnosti? Poďme túto večnú dizajnérsku výzvu rozlúsknuť!

Zónovanie, ktoré bude fungovať

Základom je vychádzať z tvaru a veľkosti danej izby. Ak chcete obývačku a spálňu v jednej izbe, jej rozloha by mala byť aspoň 20 m2. Pri menšej rozlohe a stropoch s výškou aspoň 320 cm možno uvažovať aj o vytvorení „poschodia“ pre posteľ.

Najlepšie sa zariaďuje miestnosť tvaru „L“, kde sa do menšej časti jednoducho umiestni posteľ a spací kútik tak zostáva prirodzene mimo hlavnú časť. Dôležité je premyslieť si zóny a prechody miestnosťou. Obývačkovú časť je vhodné umiestniť do rušnejšej časti, ktorá je napríklad blízko chodby, kuchyne či dverí. Do pokojnej časti miestnosti je zase lepšie umiestniť posteľ.

 

Aké prvky použiť na oddelenie obývačky a spálne?

Na vytvorenie zón a oddelenie obývačky od spálne sa využíva niekoľko zaujímavých riešení. Ako prvé si zrejme spomeniete na jednoduché predeľovacie steny. Môžu byť trvalé alebo dočasné – s možnosťou presunov či odloženia.

 

Posuvné priečky na mieru: Zaujímavým prvkom sú ľahké posuvné priečky v atraktívnych dekoroch, ktoré zároveň čiastočne prepúšťajú svetlo. Inštalujú sa v plnej výške – a to od podlahy do stropných koľajníc.

Drevené lamely: Ďalšou alternatívou, v prospech ktorej hovoria súčasné interiérové trendy, sú drevené lamely. Inštalované môžu byť ako pevné aj sklopné. To znamená, že medzery medzi nimi viete podľa potreby uzatvoriť, a tak si zabezpečiť v časti s posteľou väčšie súkromie.

Jednoduché tipy: Medzi základné predeľovacie riešenia patrí napríklad samostatne stojaca obojstranná polica na knihy, paraván, ľahké závesy inštalované od stropu alebo zakúpenie postele s konštrukciou a baldachýnom.

 

Netradičný nápad s plátnom: Ak máte radi uvoľnený interiérový štýl a vo vašom kráľovstve chcete jedinečné nápady, dajte posteľ a pohovku na steny oproti sebe. Tesne pred posteľ umiestnite komodu v šírke postele a nad komodu inštalujte od stropu výsuvné plátno. Zrolované plátno otvorí priestor, spustené ho opticky predelí a poslúži na premietanie.

Ponechajte čo najviac svetla

Ak chcete mať v jednej izbe zóny oddelené, myslite na to, aby ste každej časti dopriali dostatok svetla. Pri inštalácii pevnej priečky ponechajte od stropu voľný pás široký aspoň 80 cm alebo do tejto časti inštalujte priehľadný materiál. Aj paraván či závesy je lepšie voliť z polopriehľadných materiálov, ktoré aspoň čiastočne prepúšťajú svetlo a neprispievajú k vytvoreniu tmavého kútu. V prípade, že niektorá časť miestnosti trpí nedostatkom prirodzeného svetla, pokúste sa to vopred vyriešiť inštaláciou umelého osvetlenia alebo šikovným umiestnením zrkadla, ktoré odrazí svetlo od okna.

Čisté línie a nábytok na mieru

Obývačka so spálňou nemusí byť strašiakom, ak túto izbu 2v1 zvládnete zariadiť s dôrazom na funkčnosť. Priestor, v ktorom má každý meter štvorcový svoju úlohu, nesmie byť zaprataný zbytočnými prvkami. Dobre zvládnutý koncept pracuje s čistými líniami, nábytkom na mieru a multifunkčnosťou. Premyslený interiérový návrh je predpokladom spokojnosti. Ak chcete naplno vidieť potenciál vášho bývania, kontaktujte nás a postaráme sa o všetko – od návrhu až po samotnú realizáciu nábytku.

Zdroje fotiek: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com

Spálňa a obývačka v jednom: Ako získať funkčný a estetický priestor?

Ďalšie články