Čo s voľnou izbou v byte? Máme pre vás niekoľko využití

Blog

Máte vo svojom byte o jednu voľnú izbu naviac, ako aktuálne potrebujete? Potom gratulujeme – môžete naplno popustiť uzdu svojej fantázii a premeniť tieto metre štvorcové na miesto, ktoré bude dýchať vašou jedinečnosťou. Ako zariadiť voľnú izbu? Funkčne alebo reprezentatívne? Ak hľadáte inšpiráciu, zopár zaujímavých nájdete aj u nás.

Väčšina rodín sa borí s nedostatkom miesta v byte. Ceny veľkometrážnych bytov s nadštandardným počtom izieb vysoko prevyšujú zamýšľanú investíciu do nehnuteľnosti. Aj preto k najpredávanejším bytom patria tie, ktoré disponujú 2 – 4 izbami. Kým v útulnom dvojizbáku dokážete pomerne rýchlo a užitočne zariadiť každú časť bytu, vo viacizbových bytoch môže zostať jedna izba dočasne prázdna. Možno deti ešte nemáte (ale do budúcna plánujete) alebo vaše dospelé deti už z rodičovského hniezda vyleteli. Tak či onak, ak sa na to pozrieme aj z ekonomického hľadiska, nebudete predsa vykurovať priestor, ktorý zostane bez povšimnutia. Ako využiť voľnú izbu vo svoj prospech čo najlepšie?

Hosťovská izba

Začnime tým najjednoduchším a zároveň najpraktickejším tipom. Ak sa totiž rozhodnete zariadiť voľnú izbu v štýle hosťovskej, z pohľadu zariadenia interiéru iba získate. Do tejto izby totiž môžete zadovážiť skriňu, posteľ (alebo rozťahovaciu pohovku), stolík, stoličku a komodu. Všetko dôležité, vďaka čomu bude mať návšteva u vás doma dokonalý pocit pohodlia a súkromia. A tiež aj vy!

Pracovňa

Home office je trendom súčasnosti. Ak môžete svoju prácu vykonávať z pohodlia domova, zrejme ste už prišli na to, že tak, ako má svoje nesporné benefity, má aj svoje nevýhody. Videohovor so šéfom a ako kulisa zvuky z televízie? To nejde dohromady. Skôr či neskôr zatúžite po tom, presunúť sa od konferenčného stolíka do svojho pokojného priestoru, kde budete mať všetko zorganizované a po ruke. Voľná izba premenená na pracovňu v sebe ukrýva aj psychologický aspekt. Myseľ si totiž rýchlo zafixuje, že za dverami tejto izby prebiehajú pracovné povinnosti, zvyšok domácnosti je určený pre váš súkromný život a oddych.

Herňa

Snívali ste ako dieťa o tom, že budete mať izbu, uprostred ktorej sa bude vynímať stolný futbal? Už nie ste ďaleko od svojej fantázie. Voľná izba ako herňa môže byť zariadená v štýle, ktorý je vám blízky a to dokonca v úplne iných farbách, ako je ladený zvyšok interiéru. Výrazné herné kreslo, herná konzola, premietacie plátno, plagáty po stenách, mohutné tmavé závesy či kvalitná audiozostava – táto miestnosť je po náročnom dni v práci ako za odmenu!

Šatník

Nielen páni, ale aj dámy si môžu plniť svoje sny. Krásne zorganizovaný a priestranný šatník ponúka možnosti pre detailné usporiadanie vecí – od najmenších doplnkov, cez topánky, až po zimné kabáty. Nemusíte sa pritom oklieštiť iba na praktické kusy nábytku. Využite hru odrazov pomocou veľkých zrkadiel a výrazného krištáľového lustra v spojení s bodovým osvetlením. Budete sa cítiť ako hviezda! Avšak pozor – ak by ste po rokoch tejto izbe menili účel, určite vám bude veľmi chýbať.

Posilňovňa

Eliptický trenažér, stacionárny bicykel či bežecký pás niekedy chtiac-nechtiac spĺňajú úlohu nemého sluhu a slúžia ako hlavná odkladacia plocha na oblečenie. Isto nám dáte za pravdu, že posilňovacie stroje umiestnené vedľa postele rušia harmóniu spálne a častokrát sa im nedostane takého využitia, ako ste zamýšľali. Premeňte voľnú izbu na posilňovňu. Premiestnite sem všetky posilňovacie stroje (áno, aj tie založené po posteľou), činky, žinenky a penové podložky. Práve posledný menovaný doplnok sa vám zíde. Podložky eliminujú hluk a vibrácie od strojov a zároveň ochránia podlahu pred poškriabaním.

Knižnica / Relaxačná miestnosť

Ako využiť izbu navyše, ak viete, že už o pár rokov bude plniť iný účel a nechcete investovať do nábytku naviac? Môžete ju dočasne zariadiť predmetmi, ktoré sú vám blízke. V základe vystačíte s väčším regálom na stenu, pohodlným kreslom, malým stolíkom a príjemným osvetlením. Zaplňte police knihami, rodinnými fotkami alebo suvenírmi z dovoleniek. Za zvuku relaxačnej hudby si v tejto izbe môžete vychutnávať šálku dobrého čaju a na chvíľu zabudnúť na okolitý ruch. Ak máte radi zeleň, práve v relaxačnej miestnosti sa môžete obklopiť bytovými rastlinami. Kreativitu vzbudí maliarsky stojan, veľkú pozornosť na seba strhne aj hojdacie závesné kreslo. Viete si predstaviť, že by ste si doma takýto priestor vytvorili?

Ak váhate, ako vdýchnuť nevyužitému priestoru život, obráťte sa na nás. Radi vám ukážeme zaujímavé alternatívy, ktoré vaše bývanie spríjemnia a prinesú zaujímavé výhody.

 

Zdroj: pxhere.com, pixabay.com

Čo s voľnou izbou v byte? Máme pre vás niekoľko využití

Ďalšie články