Ako zútulniť otvorený priestor v dome?

Blog

Otvorený priestor v interiéri je veľkou výzvou a vyžaduje niekoľkých dobrých nápadov. Priestor bez priečok, ktorý plní viac funkcií súčasne, treba zariadiť s jasnou víziou. Cieľom je vytvoriť bývanie, ktoré bude dlhodobo spĺňať vaše predstavy. Pocit voľnosti a svetlosti tu totiž ostro kontrastuje s neútulnosťou a pocitom straty súkromia. Ako zútulniť otvorený priestor a ktoré aspekty zohľadniť?

Otvorený priestor žije multifunkčnosťou

Otvorený priestor v bytoch a domoch sa stal súčasťou našich životov. Z priestrannej chodby sa priamo vchádza do denného priestoru – obývačky spojenej s kuchyňou a jedálenskou časťou. V poschodových domoch okrem toho vidieť zvýšené stropy a otvorené schodiská, ktoré umocňujú pocit priestrannosti. Taktiež rastie záujem o veľké spálne s otvoreným prestupom do šatníka a kúpeľne.

Skôr, ako sa rozhodnete otvoriť priestor a vybúrať súčasné priečky, zvážte všetky pre a proti. V otvorenom priestore sa totiž budú naraz stretávať viacerí členovia domácnosti – každý s iným účelom. Obývačka spojená s kuchyňou slúži na varenie, oddych, hranie, ale aj učenie a prácu. Multifunkčnosť sa buď stane jej prirodzenou výsadou, alebo naopak – bude trpieť nedostatkami.

Súdržnosť vs. jedinečnosť?

Odpoveď na túto otázku znie – obe. Pre otvorený priestor je lepšie zvoliť farebnú paletu tón v tóne a materiály vo vzájomnej harmónii. Podlahy, steny a hlavný nábytok navzájom zlaďte. Dlhšie budú odolávať meniacim sa interiérovom trendom, nezunuje sa vám pohľad na ne a nechajú vyniknúť jedinečné solitéry. Krásna knižnica, zberateľská vitrína, obrazová stena, vintage komoda či príborník tak na seba okamžite strhnú pozornosť.

Definovanie priestoru zónami

Mali ste už niekedy dojem, že v otvorenom priestore kuchyne a obývačky sa cítite ako v obchode s nábytkom? Otvorený priestor sa dá pomerne rýchlo zaplniť rôznymi kusmi nábytku. Niekedy tomu nahrajú chýbajúce metre štvorcové, inokedy je dôvodom zariaďovanie bez prvotného definovania zón. Pomôžte si kobercami, farebnosťou stien, použitím tapiet, drevených lamiel alebo umiestnením veľkých kusov nábytku tak, aby jasne vyčlenili účel danej zóny. Typickým príkladom je dominantná pohovka, ktorá je otočená „chrbtom“ k chodbe alebo kuchynskej linke.

Náš tipAko z interiérového návrhu spoznať, že je zariadenie otvoreného priestoru zvládnuté na jednotku? Pohľad z ktorejkoľvek časti vo vás zanechá dobrý dojem. Ak zvažujete o riešení na mieru, napíšte nám o vašich predstavách a dáme im podobu.

Kľúčová hra s osvetlením

Správne osvetlenie mení hru. Hoci s dostatkom prirodzeného svetla nemáva otvorený priestor problémy, využitie rôznych svietidiel pomáha navodiť príjemnú atmosféru a odlíšiť jednotlivé zóny. Kým obývacej časti svedčí tlmené teplé svetlo zo samostatne stojacich lámp, pre jedálenskú časť a kuchyňu voľte intenzívnejšie osvetlenie zo stropu. Zaujímavé možnosti ponúka inštalácia inteligentného osvetlenia, s pomocou ktorého viete cez mobil ovládať jednotlivé zdroje svetla, vyberať si z desiatok režimov a miliónov farieb.

Útulné miesta na komunikáciu

Útulný otvorený priestor síce znie ako oxymoron, no vieme, že sa dá vytvoriť. V takomto priestore vzniká viac komunikačných kútikov, ktoré by ste mali podporiť vhodným sedením. Okrem hlavnej pohovky tu nájde svoje uplatnenie aj kreslo na čítanie, dvojica barových stoličiek pri kuchynskom pulte či taburetky na sedenie pre deti pri hre.

Riešenia na mieru vnesú do bývania poriadok

Raz sa v kuchyni varí, inokedy sa pri jedálenskom stole večeria a o chvíľu neskôr sa už deti hrajú v kútiku pri pohovke. Dianie, ktoré sa kedysi skrývalo za priečkami a dverami, je teraz na očiach pri rôznych činnostiach. Hoci sú členovia rodiny viac pohromade, isto nám dáte za pravdu, že v otvorenom interiéri je náročné udržiavať poriadok. Čo s tým?

Kuchyňa na mieru maximálne využíva priestor na stenách či v kuchynskom ostrovčeku. Premyslite si tiež, ako pracovať s priestorom pod schodiskom a v atypických výklenkoch. Aj pracovný kútik s počítačom a šanónmi na policiach sa dá napríklad zamaskovať za posuvné panely.

Otvorený priestor v interiéri ponúka veľa možností. S dobrým interiérovým návrhom a profesionálnou realizáciou sa metre štvorcové premenia na príjemné bývanie. Radi vám s týmto procesom pomôžeme.

 

Zdroj fotiek: Pixabay.com, WSD13.sk

Ako zútulniť otvorený priestor v dome?

Ďalšie články