Predsieň, ktorá urobí dojem: 5 krokov k štýlovému a praktickému interiéru

Blog

Nič nepovie „Vitajte u nás doma“ tak, ako prvý dojem z predsiene. Tento zvyčajne menší priestor je pri zariaďovaní interiéru mierne v ústraní a môže trpieť nedostatkami ako stiesnenosť, tmavosť a preplnenosť. Práve preto sa tentokrát pozrieme na spôsoby, ako predsieň zariadiť a dodať jej štýl, praktickosť, no aj reprezentatívnosť.

Predsieň – dôležitý význam a niekoľko výziev

Predsieň umožňuje vstup do ďalších častí bývania. Hoci nejde o miestnosť, v ktorej trávite počas dňa veľa času, nemožno jej uprieť kľúčový význam. Zásadné problémy pri zariaďovaní predsiene spôsobuje malá výmera, neprítomnosť denného svetla a zvýšený počet dverí, ktoré vedú do ostatných miestností. Z praktického pohľadu je najdôležitejšie vytvoriť dostatok úložných a odkladacích priestorov na obuv, šatstvo a doplnky. Nemusíte však skončiť iba strohom zariadení. Aj v predsieni sa dá krásne pohrať s kreativitou a už niekoľko zaujímavých prvkov či vhodne zvolená farebnosť sa postarajú o veľké zmeny.

1. Záleží na farbe

Starostlivo zvážte farbu stien a podlahy. Ak ide o predsieň bez okna (a bez prirodzeného denného svetla), najlepšou voľbou bude biela farba a lesklé povrchy. Predsieň, do ktorej vstupuje denné svetlo z iných miestností interiéru, bude výborne vyzerať v neutrálnych farbách.

V prípade, že sú všetky okolité dvere plné, pouvažujte o zmene výplne. Už jedny dvere s čírou alebo priehľadnou sklenenou výplňou úplne zmenia súčasný dojem z predsiene. Bude nielen svetlejšia, ale aj na pocit väčšia.

2. Preč s chaosom!

Aké prvky tvoria základ predsiene? Hotové predsieňové zostavy dajú okamžitú odpoveď – je to vešiak, skrinka na topánky a zrkadlo. Ak máte záujem o skriňu s uzatváraním, presvedčte sa o tom, či jej hĺbka postačuje vašim potrebám. Tieto skrine sú neraz plytké a s prekvapením zistíte, že sa do nich zmestia sotva dve či tri bundy.

Aj keď sa v interiérovom dizajne veľká pozornosť orientuje najmä na kuchyne, obývačky a spálne, neurobíte krok vedľa, ak pri zariaďovaní predsiene využijete služby odborníkov. Základom je vytvoriť v predsieni dostatok úložného priestoru na bežne používané veci tak, aby zbytočne nezahlcovali priestor. Vstavané skrine na mieru, výsuvné prvky, pohodlná polstrovaná lavička na sedenie či využitie priestoru od podlahy po strop bez pocitu stiesnenia – na to všetko myslíme pri plánovaní v našom interiérovom štúdiu. Pozrite, ako vyzerajú naše realizácie predsiení…

Bundy na vešiakoch v predsieni

3. Dodajte svetlo

Modernej predsieni nesmie chýbať viacúrovňové osvetlenie, a to najmä pri absencii denného svetla. Dôležité je jasné centrálne svetlo, ideálne s príjemnou dennou farbou svetla a rýchlym nábehom, aby ste sa mohli rýchlo obliecť a obuť aj v rannom zhone. Bodové osvetlenie či menšiu nástennú lampu zase využijete pri večernom a nočnom príchode. Je tiež dobrým zvykom inštalovať v predsieni svetlo so senzorom pohybu, aby sa okamžite po vstúpení do predsiene svetlo rozsvietilo a nemuseli ste v tme hľadať spínač.

moderná biela predsieň so vstavanými úchytkami

4. Predsieň opticky zväčšite

Zrkadlo je tiež skvelým riešením nedostatku svetla. Priestor opticky rozšíri a rozjasnípredovšetkým, ak má dostatočnú výšku. Kde zrkadlo umiestniť? V predsieni mu nájdite miesto, kde nebude ohrozené kolíziouideálne pevne na bočnej stene vedľa dverí, aby ste sa mohli v zrkadle skontrolovať krátko pred odchodom. Umiestnenie zrkadla priamo oproti vstupným dverám sa neodporúča. Vašu kreativitu a chuť experimentovať môžete vyjadriť aj viacerými menšími zrkadlami vedľa seba v štýlovom rámovaní.

5. Dekorácie pristanú aj predsieni

Predsieň, ktorá má urobiť dojem, potrebuje prvok, ktorý na seba strhne pohľad každej návštevy a odpúta pozornosť od jej prípadných nedostatkov. Stavte napríklad na extravaganciu v podobe zlatej dekorácie, retro stolík s vázou vo výstrednej farbe alebo na stenu oproti vstupným dverám aplikujte tapetu s netradičným vzorom. Klasikou, ktorou nič nepokazíte je vytvorenie galérie s fotkami. Rámy rozličnej farby a veľkosti jej dodajú na hravosti a vytvoria oblasť, na ktorú sa budú okamžite upierať oči.

Zdroj fotiek: WSD13.sk

Predsieň, ktorá urobí dojem: 5 krokov k štýlovému a praktickému interiéru

Ďalšie články