Kuchynský ostrovček: Výhody a nevýhody tohto riešenia

Blog

Kuchynský ostrovček je pri realizácií kuchýň jedným z najviac diskutovaných elementov. Bez ohľadu na to, či ide o kuchyňu v modernom alebo rustikálnom štýle, vždy sa dokáže postarať o zmenu celkového dojmu z kuchyne. Kedy je ostrovček v kuchyni dobrou voľbou a čo jeho prítomnosťou získate? A naopak – kedy od tejto predstavy radšej upustiť?

Kuchynský ostrovček a nároky na priestor

Ako už iste tušíte, pre ostrovček budete potrebovať v kuchyni dostatok miesta. Je dominantným prvkom a ak má kuchyni poslúžiť, nesmie byť záležitosťou kompromisu. Je totiž dôležité, aby neobmedzoval váš pohyb v kuchyni a nestal sa prekážkou. Už pri samotnom návrhu kuchyne preto myslite na pohodlný prístup k ostrovčeku zo všetkých štyroch strán. Aké široké by mali byť prechody? Počítajte so šírkou minimálne 100 až 120 cm, aby mohla kuchyňa dlhodobo a naplno fungovať.

Kuchynský ostrovček a jeho funkcie

Je priestor v kuchyni dostatočný pre umiestnenie ostrovčeka? Ak áno, nasleduje fáza, v ktorej si musíte dôkladne premyslieť jeho tvar, rozmery (šírku, dĺžku a výšku) a predovšetkým funkcie. Čím presnejšia bude vaša predstava, o to lepšie kuchynský ostrovček poslúži. Aké sú jeho funkcie?

Odkladací a úložný priestor

Ostrovček v kuchyni predstavuje skvelý spôsob, ako získať navyše pracovnú plochu, niekoľko skriniek a zásuviek. Dokonca v ňom krásne vynikne aj vitrína na víno.

Plnohodnotná kuchynská zóna

V súvislosti s kuchyňou sa zvykne hovoriť o pravidlách zónovania. Pre každú činnosť by mala byť vyhradená zóna – napríklad zóna umývacia, odkladacia, pracovná či zóna varenia. Práve kuchynský ostrovček môže byť zónou varenia aj prípravnou zónou.

Priestor na sedenie

Ostrovček výborne funguje ako pult s miestami na sedenie. Pri centrálne umiestnenom pulte sa stretnete na raňajkách, pri šálke kávy, ale aj s deťmi pri písaní domácich úloh. Niektoré kuchynské ostrovčeky sú navrhnuté tak, aby plynule predchádzali do jedálenského stola.

Predeľovací prvok

V moderných interiéroch dlhodobo panuje trend otvoreného priestoru. Ostrovček medzi kuchyňou a obývačkou alebo kuchyňou a jedálňou vytvorí estetické optické predelenie.

Multifunkčný priestor

Máte v kuchyni dostatok miesta a môžete kuchynský ostrovček premeniť na ostrov? V takom prípade je dobré vedieť, že tento prvok dokáže zastúpiť niekoľko funkcií naraz. Neraz je v ňom kuchynské vybavenie (vstavaná varná doska alebo drez), skrinky, zásuvky, solídna pracovná a odkladacia plocha a tiež vyvýšený pult, pri ktorom je extra sedenie.

Kuchynský ostrovček a nároky na realizáciu

Hoci ostrovček v kuchyni pôsobí na prvý pohľad jednoducho, o spokojnosti s celkovým výsledkom rozhodujú detaily a starostlivé plánovanie. Ostrovček musí vyzerať z každej strany dobre, čo znamená kvalitne odvedenú prácu. Ak uvažujete o zakomponovaní spotrebičov, vopred myslite na elektroinštaláciu, v prípade drezu tiež na rozvody vody a odpad. Ostrovček s varnou zónou sa nezaobíde bez digestora, ostrovček s prípravnou/pracovnou zónou potrebuje kvalitné osvetlenie. Do ostrovčekov sa často inštalujú elektrické zásuvky, aby sme ňom mohli bez problémov používať menšie kuchynské spotrebiče ako mixéry a kuchynské roboty.

Krátke zhrnutie: Výhody a nevýhody ostrovčeka v kuchyni

Začnime netradične – od nevýhod.

  • Pre majiteľov malých kuchýň nie je kuchynský ostrovček ideálnou voľbou. Priestor pomerne rýchlo zaplní a môže sa stať, že k nemu nebude z každej strany pohodlný prístup.
  • Realizácia kuchynského ostrovčeka je náročnejšia na prípravu, dodatočné stavebné úpravy a financie.

A aké sú výhody ostrovčeka v kuchyni?

  • Získate ďalší odkladací a úložný priestor.
  • Kuchynský ostrovček býva nepochybne centrom diania v kuchyni a spoločne strávených rodinných chvíľ.
  • Je dominantným prvkom, ktorý púta pozornosť. Okrem praktických funkcií uvedených vyššie plní funkciu estetickú a zvyšuje hodnotu kuchyne.

 

Premýšľate o tom, aký kuchynský ostrovček by bol pre vašu novú kuchyňu najlepším riešením? Neváhajte a kontaktujte nás. Spoločne zhmotníme vaše predstavy o bývaní vo všetkých krokoch – od návrhu až po realizáciu.

Kuchynský ostrovček: Výhody a nevýhody tohto riešenia

Ďalšie články